Infolinia
+48 95 728 90 00

Tel: +48 95 728 90 04 / Fax: +48 95 728 90 03

66-400 Gorzów Wlkp, ul. Mostowa 13/2
e-mail: top@top.provector.pl

poniedziałek - piątek: 9.00 - 18.00

sobota: 10.00 - 14.00

Oferty dnia
na Facebook'u

Last Miniute / First Minute / All Inclusive

Chcesz poznać aktualną ofertę?
Nie masz czasu żeby godzinami
kartkować katalog w biurze?
Odwiedź naszego Facebook'a.

Sprawdź

na granicy

Poniżej znajdą Państwo wiele cennych informacji, które z pewnością pomogą w przygotowaniu się do jakiejkolwiek podróży zagranicznej.
Jeżeli interesuje Państwa konkretny kraj prosimy o wybranie jego nazwy z rozwijalnej listy pod tekstem.

Życzymy udanych wakacji !!!

PASZPORT, WIZA ORAZ INNE FORMALNOŚCI

Najważniejszym i niezbędnym dokumentem jest paszport. Należy pamiętać, że zazwyczaj władze innych państw żądają, aby paszport był ważny jeszcze przez kilka do kilkunastu miesięcy od planowanej daty powrotu.

Niezwykle istotne jest, aby przed wyjazdem zrobić kserokopię stron zawierających nazwisko, zdjęcie, serię i numer paszportu, obywatelstwo, oraz pieczęcie wizowe. Kopie te lepiej jest nosić w innym miejscu niż sam paszport, ponieważ w przypadku jego utraty znacznie ułatwi to formalności związane z potwierdzeniem tożsamości.

Jeśli zgubimy paszport za granicą, należy bezzwłocznie zgłosić się na policję, aby otrzymać odpowiednie zaświadczenie, na podstawie którego Ambasada Polska wystawi paszport tymczasowy.

Wiza jest to zgoda na pobyt na terytorium danego państwa udzielona przez przedstawicielstwo dyplomatyczne tego kraju. Pozwolenie to jest ważne tylko przez określony czas i zazwyczaj wystawiane jest w określonym celu.

Można uzyskać wizę pobytową lub tranzytową (krótszy okres ważności). Wiza pobytowa może zawierać różne ograniczenia lub pozwolenia w zależności od celu przyjazdu do danego kraju. Wyróżniamy na przykład wizy turystyczne, wizy pobytowe z pozwoleniem na pracę, specjalne wizy dla studentów zamierzających podjąć naukę w wybranym państwie, lub wizy repatriacyjne.

W przypadku wiz turystycznych (taką najłatwiej jest otrzymać) władze celne mogą zażądać udowodnienia posiadania wystarczająco wysokich środków finansowych do utrzymania się podczas pobytu w ich kraju.

W zależności od państwa czy kontynentu możemy zostać poproszeni o okazanie potwierdzenia rezerwacji miejsc w hotelu, czy na przykład biletu dokumentującego powrót do kraju lub dalszą podróż. Niektóre państwa określają minimalną ilość pieniędzy w gotówce lub czekach podróżnych, jaką powinien posiadać turysta.

Okres ważności wizy zależy od tego dokąd chcemy pojechać. W chwili obecnej coraz więcej państw znosi obowiązek posiadania wiz w przypadku podróży turystycznych, jeśli planowany pobyt nie przekracza 90 dni. Są i takie państwa, które bardzo niechętnie wydają wizy.

Podanie oraz opłatę wizową należy złożyć do najbliższego konsulatu lub ambasady danego kraju (trzeba pamiętać, że są takie kraje, które nie mają swoich przedstawicielstw w Polsce - wówczas obowiązki wizowe posiada wyznaczona ambasada, znajdująca się najczęściej najbliżej Polski). Przedłużenie pobytu na miejscu jest na ogół niemożliwe.

W przypadku wyjazdów organizowanych przez biura podróży, turysta zazwyczaj nie musi przejmować się załatwianiem formalności wizowych - należy to do obowiązków organizatora.

CO WOLNO ZABRAĆ ZE SOBĄ


Wyjeżdżając z Polski można zabrać ze sobą 2000 zł oraz 2000$ lub ich równowartość w innej walucie (w przypadku większej kwoty konieczne jest zaświadczenie z NBP o wywozie dewiz za granicę) oraz wyroby użytkowe ze złota, platyny i kamieni szlachetnych o łącznej sumie do 50 gramów.

Szczegółowe przepisy dotyczące typu i ilości rzeczy, jakie może przewieźć turysta bez konieczności wnoszenia dodatkowych opłat reguluje Konwencja Nowojorska z 1954 roku. Generalnie podróżny może przewieźć rzeczy, których wwóz umotywowany jest celem i okresem trwania podróży.

Ilość tych rzeczy nie powinna wskazywać na cel handlowy przewozu. Należą do nich między innymi: instrument muzyczny, kamera video, przenośny komputer, magnetowid, magnetofon, gramofon, telewizor, radio (po jednej sztuce), potrzebny osprzęt, dwa aparaty fotograficzne, lornetka.

Oprócz tego wolno wwieźć jedną przyczepę kempingową lub bagażową, sprzęt sportowy i turystyczny. Poza tym, z produktów żywnościowych, można mieć ze sobą 0,5 litra alkoholu wysokoprocentowego, 2 litry wina, 5 litrów piwa, 200 g kawy, 100 g herbaty, 250 szt papierosów, 50 g perfum, 0,25 litra wody toaletowej, oraz produkty spożywcze w ilościach mięso, ryby i ich przetwory - do 2 kg, tłuszcze roślinne i zwierzęce - do 1 kg łącznie, czekolada i wyroby czekoladowe - do 1 kg łącznie (niektóre państwa zachowały sobie prawo do pewnych modyfikacji).

współpraca